Blaasontsteking bij je hond, wat moet je doen?



Home » Blaasontsteking bij je hond, wat moet je doen?

Plast jouw hond vaker dan normaal en kleine beetjes? Mogelijk heeft jouw hond last van een blaasontsteking. De hond voelt zich niet fijn, is onrustig en wil misschien vaker naar buiten. In deze blog leggen we uit wat een blaasontsteking precies is bij honden, welke symptomen je kan herkennen en hoe je de urine van een hond opvangt. 

Wat is de oorzaak van een blaasontsteking?

Een blaasontsteking, ook wel cystitis genoemd, is iets wat regelmatig voorkomt bij honden. De blaaswand is dan ontstoken en gevoelig. Door de irritatie kan je hond zijn plas niet goed ophouden. De oorzaak is meestal een bacteriële infectie. Normaliter bevinden deze bacteriën zich in de vagina of de voorhuid van de hond. Bij een blaasontsteking kruipen deze bacteriën via de plasbuis naar de blaas waar ze vervolgens voor irritatie zorgen en een ontsteking kunnen veroorzaken. 

Een normale blaasontsteking wordt een ongecompliceerde blaasontsteking genoemd. Soms is er sprake van een gecompliceerde blaasontsteking. Dan heb je te maken met blaasstenen, blaasgruis, verstopping van de plasbuis, een poliep of heel zelden: bloedvergiftiging of nierproblemen.

Wat zijn de symptomen van blaasontsteking?

  • Vaak kleine beetjes plassen
  • Moeite met het plassen 
  • Pijn bij het plassen 
  • Onzindelijkheid 
  • De geur van de urine ruikt anders 
  • Bloed in de urine
  • Vermoeid, sloom, lusteloos
  • Koorts bij een ernstige infectie

Wanneer moet je naar de dierenarts? 

Door een blaasontsteking kan een hond zich erg ziek voelen. Ook voor jezelf als eigenaar is het vervelend. Ga daarom op tijd naar een dierenarts. Zodra je denkt dat je hond een blaasontsteking heeft moet je contact opnemen met de dierenarts. Vaak begint het met problemen met het plassen en volgt daarna de ontsteking.

Hoe ziet de behandeling eruit?

De dierenarts kan vrij snel de diagnose blaasontsteking stellen, omdat de symptomen duidelijk zijn. Het is echter van belang om erachter te komen wat de achterliggende oorzaak is van de blaasontsteking. Daarom stelt de dierenarts vragen over het plassen. 

Ook voelt de dierenarts even aan de buik van de hond en moet er een urinemonster worden afgenomen.  Aan de hand van een urinemonster kan bepaald worden of er eventueel vervolgonderzoek nodig is. Denk aan een echo of röntgenfoto. 

Daarna kan bepaald worden welk antibioticum het beste is, dit kan alleen worden bepaald door middel van een antibiogram en door de urine steriel af te nemen onder echobegeleiding. Blaasstenen kunnen alleen worden uitgesloten door middel van een echo of röntgenfoto.

Hoe vang je urine op bij je hond? 

Urineonderzoek is dus erg belangrijk om zeker te weten of er sprake is van een blaasontsteking. Maar hoe kan je de urine van jouw hond verzamelen? Dit doe je bijvoorbeeld met een bakje. Die hou je tijdens het plassen onder de hond. Loopt jouw hond weg zodra hij het bakje ziet? Gebruik dan een soeplepel. Hier zit een lange steel aan waardoor je niet dichtbij je hond hoeft te komen. De lepel hang je er onder wanneer de hond begint te plassen. Niet eerder, want is de hond eenmaal aan het plassen dan gaat hij hier waarschijnlijk mee door. De eerste plas ’s ochtends is het meest betrouwbaar, omdat deze plas geconcentreerd is. Lukt het niet? Vraag dan advies aan de dierenarts.

Bewaar de urine in een afgesloten potje

Zorg ervoor dat je een schoon potje gebruikt. Heb je bijvoorbeeld een potje waarin jam heeft gezeten en zit hier nog een restje in dan krijg je waarden die niet kloppen. Het mooiste is wanneer je de urine direct naar de dierenarts kan brengen. Is dit niet mogelijk dan kan je de urine bewaren in de koelkast. Geef bij de dierenarts aan hoe laat je het hebt opgevangen en hoe lang het in de koelkast heeft gestaan. Het liefst niet langer dan een uur. De manier waarop je de plas opvangt en hoe lang je het bewaard bepaalt namelijk hoe betrouwbaar het onderzoek en de uitslag is.

Waar moet je op letten bij de behandeling? 

dierenarts alleen voor wanneer het dier en de urine is onderzocht. Hierbij is de keuze altijd een 1e keus antibiotica, dit is standaard. Met een blaasontsteking moet je ervoor zorgen dat je antibioticum op tijd inzet. Ben je te laat dan kan er schade ontstaan aan de nieren. Let erop dat de hond de antibioticakuur helemaal afmaakt. Soms krijgen honden ook nog een blaasgruis dieet. Dit komt omdat er door de blaasontsteking blaasgruis kan ontstaan. De dierenarts kan blaasgruis uitsluiten door middel van een urine onderzoek.