Het hebben van een pup is enorm leuk en tegelijkertijd ook spannend. U wilt het jonge beestje een goede start geven en dat stelt u soms voor uitdagingen. Met onze puppybegeleiding heeft u altijd de juiste informatie en antwoorden op uw vragen.
In het eerste levensjaar van een pup gebeurt er enorm veel. Er is aandacht nodig voor de juiste opvoeding en voeding. Als het om eten gaat wordt veelal in het begin de voeding van de fokker aangehouden. Wilt u daarna overstappen op andere voeding dan moet dat in stappen plaatsvinden zodat het dier eraan kan wennen en de maag het goed kan verdragen. U kunt altijd bij ons terecht voor advies over de juiste puppyvoeding.
Leerproces
Het opvoeden van een jonge hond betekent ook aan het aanleren van commando’s, zindelijk maken, lopen aan de lijn, of even alleen thuis zijn. Ook socialiseren is heel belangrijk. Hoe gaat de hond met andere honden en andere dieren zoals katten om en hoe reageert het op zowel zijn baasje als vreemde mensen?
Dat is best veel en het is dan ook niet voor niets dat het opvoeden van een puppy veel raakvlakken heeft met het opvoeden van een baby, zo blijkt uit een eerder onderzoek*. Daaruit kwam naar voren dat zestig procent van de baasjes de opvoeding inderdaad net zo zwaar vindt als het opvoeden van een kind. Toch vindt slechts acht procent de opvoeding echt tegenvallen. De meeste mensen vinden dat een pup hun leven verrijkt en beleven er veel plezier aan.
Opvoeden vergt tijd
Dat neemt niet weg dat het opvoeden tijd en aandacht vraagt. Opvallend detail is dat een groot aantal mensen in het begin nog niet zo goed weet hóe ze de pup moeten opvoeden. Een groot deel van deze onzekerheid kan worden weggenomen door middel van puppybegeleiding in onze praktijk.
Puppybegeleiding houdt in dat na de eerste puppyvaccinaties u bij ons terecht kunt met vragen over opvoeding, voeding en verzorging. Deze service is gratis en kan regelmatig plaatsvinden, bijvoorbeeld één keer per maand.
In het begin ziet alles wat een pup doet er schattig uit, maar soms zit daar gedrag tussen dat op latere leeftijd niet gewenst is. In alle gevallen geldt voor het opvoeden dat consequent zijn en positief belonen belangrijk zijn. Op die manier kent het dier zijn of haar grenzen en zal het zich eerder veilig voelen en tevreden zijn. Daar heeft zowel hond als baasje lang plezier van!
* Onderzoek: AniCura Nationaal Huisdierpanel, 2019