Artrose bij kattenHome » Artrose bij katten

Katten op leeftijd kunnen artrose hebben. Het is een slijtage van de gewrichten die onomkeerbaar is. Artrose in bijvoorbeeld de gewrichten van rug of heup kan niet verholpen worden. Dat wordt alleen maar erger.

Mede daarom is het goed in de gaten houden van oudere katten een must. Wordt artrose vastgesteld dan is het belangrijk het leven van de kat zo aangenaam mogelijk te maken met aanpassingen, zoals een orthopedisch bed, voer en soms medicatie.

Wat is artrose

Tussen de gewrichten zitten kraakbeen als demper en gewrichtsvloeistof die de botdelen soepel over elkaar heen laat bewegen. Als kraakbeen slijt komen de delen van een gewricht akelig dicht bij elkaar en dat maakt het gewricht minder stabiel. In het ergste geval schuren de delen over elkaar, wat zeer pijnlijk kan zijn. De gewrichtsbanden en spieren houden het bot dan bij elkaar, maar dat wordt alsmaar moeilijker en door overcompensatie kan ook dat pijn veroorzaken. Een steriele ontsteking van het gewricht met een onregelmatige verdikking van het gewrichtskapsel en toename van de hoeveelheid gewrichtsvloeistof leiden tot een overvuld gewricht. Extra botvorming, op plaatsen waar het kapsel op het bot hecht, zorgen dan nog eens voor een verbreding van het gewricht. Daardoor wordt het stijver.

Uit onderzoek blijkt dat meer dan zestig procent van de katten die 6 jaar of ouder zijn, artrose te hebben in één of meerdere gewrichten. Vaak is er geen directe oorzaak aan te wijzen, maar in een deel van de gevallen spelen aanleg, leefstijl, trauma, infectie, overgewicht en aanleg ook een rol. Zodra artrose eenmaal is ontstaan neemt de schade aan de gewrichten steeds verder toe en kan het dier steeds meer klachten krijgen.

Symptomen die op artrose kunnen duiden

Artrose bij een kat is moeilijk vast te stellen. De katten zijn slecht in het aangeven van (chronische) pijn. Een kat met artrose komt dan ook niet zomaar bij een dierenarts terecht. Dit is een van de redenen dat ‘de maand van de oudere kat’ in het leven is geroepen om extra aandacht te hebben voor katten ouder dan zeven jaar, waarbij aan de hand van een vragenlijst klachten eerder aan het licht kunnen komen. Het blijft immers lastig om bij een kat te zien of deze ergens last van heeft.

Dat gebeurt pas als de kat bijvoorbeeld minder actief raakt, niet speelt en zelden nog springt. Of wanneer de vacht er niet meer zo gezond uitziet en dof is. De kat likt zich veelvuldig op plekken die pijn doen, wat zijn weerslag heeft op de vacht. Wanneer het dier pijn heeft, zal het zich bovendien anders gaan gedragen en vaak minder ‘gezellig’ zijn. Het is dan ook goed dit bij een oudere kat in de gaten te houden.

Andere symptomen zijn zich terugtrekken, gewichtsverlies, minder spelen en jagen en meer rusten en slapen. Ook onzindelijkheid, obstipatie, de eigen vacht niet meer verzorgen en daardoor vaak meer klitten, agressie naar andere katten, agressie en of miauwen als ze opgetild worden, verminderd springvermogen en veranderingen in het gebruik van hun nagels kunnen op artrose duiden. Katten met artrose trekken de nagels vaak niet meer in en scherpen deze niet of minder aan krabpalen, waardoor ze uiteindelijk erg lang worden. Soms hoor je als eigenaar de nagels klikken als ze over een harde vloer lopen of ze blijven haken in kleedjes en dergelijke. Ook weerstand om het kattenluik te gebruiken en de kattenbak als deze een kap met een luikje heeft kan op artrose duiden.

Deze symptomen kunnen duiden op artrose, maar goed zichtbaar is het daarmee nog niet. Röntgenfoto’s en klinisch onderzoek kunnen in sommige gevallen meer uitsluitsel geven. Er wordt dan vooral gekeken naar de rug, heup, knie, ellenboog en schouder.

Maatregelen bij artrose

-Gewicht

Een kat die te dik is, heeft meer last van artrose. Het gewicht drukt immers op de gewrichten. Daarom is gewichtsverlies een eerste remedie om de verdere ontwikkeling van artrose te vertragen en onder meer pijn te verlichten. Voeding speelt daarin een grote rol. Speciale voeding is aan te raden, aangeboden in de juiste hoeveelheden (zie kopje: voeding en supplementen). Op onze site tref je voorbeelden van de juiste voeding voor een kat als het gewicht moet verliezen. Ook voeding die de botten en gewrichten gezond houdt, met extra vitaminen, is in dit geval belangrijk. Als je overgaat tot de aanschaf van ons speciale voer, bieden we je overigens een gratis consult aan.

-Beweging

Goed bewegen zorgt niet alleen voor gewichtsverlies, maar zorgt er ook voor dat de gewrichten soepel blijven. Maar niet altijd kan een kat nog optimaal bewegen als het echt last heeft van artrose. In dat geval is het belangrijk om de omgeving waarin de kat zich het meeste bevindt aan te passen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de etensbakjes bereikbaar blijven en dat de kat daar niet voor hoeft op te springen. De beste hoogte is ‘kophoogte’, dat kost de kat de minste moeite. Zorg ervoor dat de slaapplek laag is. De meeste katten slapen echter liever wat hoger, zorg er in dat geval voor dat er een makkelijk opstapje is. Vermijd dat de kat een trap op moet en forceer geen wilde spelletjes.

-Medicatie

Medicatie kan helpen om ontstekingen tegen te gaan, (zoals nsaid, dit is ook pijnstillend) die het gevolg zijn van meer botaanmaak. Dat bot wordt aangemaakt om het instabiele gewricht te stabiliseren. Als dat gebeurt drukt het bot op plekken waar dat eigenlijk niet zou moeten, met ontstekingen tot gevolg.

-Voeding en supplementen

In sommige gevallen kunnen supplementen ontstekingsremmend werken. Glucosamine en omega-3 vetzuren zijn daar voorbeelden van. Ook chondroïtine en anti-oxidanten ondersteunen het gewrichtskraakbeen en remmen de ontstekingsreactie. Deze supplementen bieden wij vaak aan in combinatie met pijnstillende medicijnen. Dat laatste vooral in de eerste weken omdat supplementen pas een optimaal effect geven na vier tot zes weken.

Voor katten met artrose adviseren wij Specific Joint Support om de gewrichten optimaal te ondersteunen. Deze voeding bevat ingrediënten en supplementen die het lichaamseigen ontstekingsremmende proces optimaal ondersteunen, zorgen voor gezond kraakbeen en helpen het ideale lichaamsgewicht te behouden.
Mocht je niet van voeding willen veranderen, dan adviseren wij een voedingssupplement (in de vorm van capsules, poeder of een vloeistof). De toediening van kraakbeensupplementen zoals chondroïtinesulfaat en glucosamine is verstandig bij dieren met artrose, aangezien ze voorzien in de bestanddelen van gezond kraakbeen. Van omega-3 vetzuren is bekend dat ze in het lichaam een ontstekingsremmend effect hebben. Toediening in de vorm van olie, capsules of een A-merk voer voor gewrichtsproblemen is dan ook zeer verstandig. Bij de meeste katten resulteert dit in afname van de klachten en een verlaging van de benodigde dosering ontstekingsremmende pijnstilling.

Alle maatregelen samen vormen een therapie waar de kat veel baat bij kan hebben en het artrose-proces kan worden vertraagd of zelfs worden gestopt. Een gericht plan van aanpak is belangrijk om de kat zoveel mogelijk een pijnvrij leven te bezorgen. Eenmaal een artrosetherapie ingezet dan bieden wij als dierenartspraktijk gratis begeleiding voor de artrose patiënt.