Alles wat je wilt weten over het ontwormen van een hond of kat



Home » Alles wat je wilt weten over het ontwormen van een hond of kat

Het ontwormen van huisdieren, zoals honden en katten, is een belangrijk onderdeel van hun verzorging. Worminfecties zijn een veelvoorkomend probleem bij huisdieren en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. In deze blog bespreken we waarom ontwormen belangrijk is, hoe vaak het nodig is en welke methoden er beschikbaar zijn.

Wat is een worminfectie?

Wanneer je hond of kat een worminfectie heeft betekent dit dat er wormen aanwezig zijn in het lichaam van het dier. Deze wormen zijn er in verschillende soorten, zoals spoelwormen, lintwormen, haakwormen of zweepwormen. Hoewel het vreselijk klinkt, hoeft een worminfectie niet perse ernstige problemen te geven. Wel is het belangrijk om je huisdier te behandelen wanneer je een worminfectie ontdekt, en je huisdier ook blijvend te beschermen tegen nieuwe infecties. 

Komen worminfecties vaak voor?

Worminfecties komen vrij veel voor bij huisdieren, vooral bij jonge dieren of dieren die buiten worden gehouden of veel buiten zijn.

Hoe krijgt een dier een worminfectie?

Een worminfectie kan worden overgedragen door besmet voedsel, water, uitwerpselen van andere geïnfecteerde dieren of zelfs door vlooien of teken die larven van wormen dragen. Spoelwormen komen direct voor bij kittens omdat zij deze infectie via de moedermelk krijgen. Dat is dan ook de reden dat er bij kittens vanaf 3 weken direct een behandeling tegen worminfectie wordt gestart. 

Welke soorten wormen kan je huisdier hebben?

Een hond of kat kan verschillende soorten worminfecties oplopen, maar de meest voorkomende soorten zijn lintwormen, spoelwormen. Sommige worminfecties zijn gebruikelijker dan andere. Ben je met je dier naar het buitenland geweest dan is het altijd goed om dit te vermelden, omdat je dier dan in aanraking kan zijn gekomen met andere wormen. 

Wat zijn de symptomen bij een worminfectie?

De symptomen van een worminfectie kunnen variëren afhankelijk van het type worm en de ernst van de infectie. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn onder andere:

  • Gewichtsverlies of achterblijvende groei.
  • Een opgeblazen of gezwollen buik.
  • Diarree.
  • Braken.
  • Lusteloosheid of verminderde activiteit.
  • Slechte vachtconditie.
  • Jeuk rond het achterwerk of het likken van het achterwerk.
  • Hoesten of benauwdheid
  • Zichtbare wormen in de ontlasting of rond de anus (soms bij lintwormen).

Als je vermoedt dat je huisdier een worminfectie heeft, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen. Regelmatig ontwormen van huisdieren wordt ook aanbevolen als preventieve maatregel om worminfecties te voorkomen. Dus ook als je geen symptomen van een worminfectie ziet is het verstandig om op regelmatige basis een wormenkuur te doen. 

Het is ook belangrijk om de omgeving van je huisdier schoon te houden en contact met mogelijk besmette uitwerpselen te vermijden. Regelmatige hygiëne, zoals het opruimen van de ontlasting en het wassen van handen na het hanteren van huisdieren, kan helpen de verspreiding van wormen te voorkomen.

Waarom ontwormen belangrijk is

Worminfecties bij honden en katten kunnen leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder gewichtsverlies, braken, diarree, een doffe vacht en een algemene verzwakking van het immuunsysteem. Sommige wormen kunnen zelfs overgedragen worden op mensen, waardoor ze een potentieel risico vormen voor de volksgezondheid. Door regelmatig te ontwormen, kun je deze problemen voorkomen en de gezondheid van zowel huisdieren als hun eigenaren beschermen.

Hoe vaak moet je ontwormen?

Het ontwormschema voor honden en katten is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de leeftijd van het dier, de levensstijl, het risico op blootstelling en het soort wormen waartegen wordt behandeld. Over het algemeen wordt aanbevolen om puppy’s en kittens te ontwormen op de leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken, gevolgd door maandelijkse ontwormen tot ze 6 maanden oud zijn. Volwassen honden en katten moeten ten minste vier keer per jaar worden ontwormd. Twijfel je over een juiste aanpak om een worminfectie te voorkomen of behandelen dan kun je altijd advies inwinnen bij een dierenarts om het meest geschikte ontwormschema voor jouw huisdier te bepalen.

Welke methoden van ontwormen zijn er?

Er zijn verschillende manieren beschikbaar om honden en katten te ontwormen. De meest voorkomende methode is via orale ontwormmiddelen, zoals tabletten of vloeistoffen die via de mond worden toegediend. Deze medicijnen doden de wormen of verwijderen ze uit het lichaam van het dier. Er zijn ook ontwormtabletten verkrijgbaar die worden vermengd met voedsel, zodat het makkelijker wordt om toe te dienen. 

Daarnaast zijn er voor katten ontwormproducten beschikbaar in de vorm van de spot-on behandelingen. Deze worden op de huid van het dier aangebracht, meestal tussen de schouderbladen, en werken door middel van absorptie. Deze producten zijn effectief tegen verschillende soorten wormen. Heb jij een huisdier dat elke tablet uitspuugt dan zijn deze druppen een goed alternatief.

Bij het ontwormen is het uiteraard erg belangrijk dat je een middel gebruikt dat specifiek bedoeld is voor jouw huisdier. Alleen dan zullen de werkzame stoffen effectief hun werk kunnen doen.