Wanneer je kat aan het niezen is hoeft dat niet meteen te betekenen dat er iets aan de hand is. Maar niest je kat regelmatig en last van andere klachten? Dan kan er sprake zijn van de niesziekte. Deze ziekte veroorzaakt bij katten een ernstige verkoudheid en is bovendien besmettelijk. Wat kan je er tegen doen en wat is de oorzaak?
Wat is de niesziekte bij katten?
De niesziekte kan plotseling ontstaan (acuut), maar eveneens chronisch worden. Katten met chronische niesziekte zijn regelmatig verkouden en de ziekte lijkt niet echt weg te gaan.
Er zijn twee virussen die de ziekte kunnen veroorzaken. De eerste wordt het Feline Herpes Virus genoemd. Dit virus geeft de ernstigste klachten denk aan: snotteren, oogontsteking en niezen. Het andere virus heet het Feline Calivirus. Hierbij heeft de kat klachten die minder erg zijn. Echter kunnen de klachten wel ernstiger worden wanneer ze gecombineerd worden met bacteriën zoals Bordetella Bronchiseptica.
Alle leeftijden
Op elke leeftijd kan een kat last krijgen van de niesziekte. De ziekte komt het meest voor in asielen, fokkerijen en bij zwerfkatten. Heeft de kat of kitten een lage weerstand? Dan worden ze ernstig ziek. Vaak is er kans op een longontsteking, dit komt door uitdroging en slechte eetlust. In het ongunstigste geval kan de kat komen te overlijden.
Wat zijn de symptomen?
Is er sprake van niesziekte dan kan je dat herkennen aan de volgende symptomen:
- Niezen, snotterig
- Koorts
- Rode ogen
- Traag, sloom
- Weinig eetlust
- Diarree
Daarnaast zijn er katten die last hebben van:
- Hoesten
- Kwijlen, zweertjes op de tong
- Benauwdheid
- Zwellingen (in gezicht of aan poten)
- Geïrriteerd hoornvlies, tranende ogen
Wat kan je doen om de niesziekte te voorkomen?
De niesziekte is zeer besmettelijk. Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen. Heeft je kat het virus opgelopen dan blijft het virus zijn hele leven bij zich. De helft van de katten blijft besmettelijk. Je kunt het vergelijken met een koortslip bij mensen.
Gelukkig worden de meeste katten standaard jaarlijks gevaccineerd. Na zo’n inenting kan de niesziekte niet altijd worden voorkomen, maar het zorgt wel voor een reductie van de ernst van de symptomen. Daarnaast is er een extra neusenting verkrijgbaar. Deze enting werkt tegen de meest bacteriële component van de niesziekte. Begin op tijd met inenten. Volg het vaccinatie schema voor kittens, dan weet je zeker dat je kat voldoende beschermd is.
Heb je een kat die binnenblijft? Ook dan moet je je kat laten vaccineren. Het virus wordt namelijk via de omgeving, de lucht en mensen overgebracht. Zelfs handen wassen helpt niet. Bovendien kan de kat bij de dierenarts in contact komen met zieke dieren.
Hoe kan je de niesziekte behandelen?
De niesziekte op zich is helaas niet te behandelen. Dat komt omdat er nog geen medicatie voorhanden is. Wat dierenartsen doen is antibiotica toedienen. Hiermee hopen ze te voorkomen dat de kat door een verlaagde weerstand andere infecties oploopt.
Daarnaast is er medicatie die de kat kan helpen makkelijker adem te halen. Verder kan je de kat lekker voer geven wat goed ruikt. Het is belangrijk dat de kat blijft eten, zodat de klachten niet verergeren. Het heeft tijd nodig voordat de bacteriën uit het lichaam verdwijnen.
Gelukkig genezen de meeste katten van de acute niesziekte. Toch blijven sommige katten blijvende schade houden aan de ziekte of krijgen ze te maken met de chronische variant.
Wanneer de dierenarts inschakelen?
Heb je het vermoeden dat je kat last heeft van de niesziekte? Neem dan altijd contact op met je dierenarts. Die kan vrij eenvoudig de diagnose stellen, omdat de symptomen goed zichtbaar zijn.