Het beste moment?
Wilt u geen nestje met uw hond dan kunt u de hond het beste vanaf de leeftijd van 6 maanden laten steriliseren. Mocht uw hond net loops zijn geworden , dan adviseren wij om 2-3 maanden te wachten. Vroeg steriliseren verkleint de kans op melkkliertumoren, die tot ontwikkeling komen bij één op de vier teven die vier keer of vaker loops zijn geweest.

 

Voordelen van sterilisatie bij  een teef:
● Geen baarmoederontsteking. Dit treedt op na de loopsheid of na dracht door bacteriën die via de baarmoedermond naar binnen komen of door te hoge hormoonspiegels die ervoor zorgen dat het baarmoederslijmvlies extra gevoelig is voor infecties. Uw hond wordt hier erg ziek van. Het weghalen van de baarmoeder door middel van een chirurgische ingreep is de enige oplossing.

● Geen loopsheid. Veel eigenaren vinden de uitvloeiing  tijdens de loopsheid vervelend. Daarnaast kan het overlast van reuen geven, vooral bij wandelingen.

● Minder kans op suikerziekte.

● Geen schijnzwangerschap: Sommige honden worden na de loopsheid schijnzwanger en kunnen verschijnselen vertonen van drachtige teven. Ze kunnen dan onrustig worden, graven en het melkklierpakket kan opzwellen.

 

Nadelen van sterilisatie:
● Door het verwijderen van de eierstokken, ontbreken er bepaalde hormonen en is er een kans op urine-incontinentie. Dit betekent dat de hond urine verliest als ze in rust is, tijdens het slapen of het liggen in de mand. Mocht dit gebeuren, dan is het tegenwoordig goed behandelbaar met medicatie.

● Gesteriliseerde teven kunnen in gewicht toenemen.  Belangrijk is om de voeding aan te passen na de sterilisatie. U kunt het beste tot 1/3 minder voer geven, wel altijd op geleide van de voedingstoestand.

● Er kan verandering van de vachtstructuur optreden.

 

Antiloopsheid-injectie
De antiloopsheid injectie is een redelijke oplossing om bijvoorbeeld een loopsheid te overbruggen, voor het geval u op een later tijdstip wel een nestje met de hond wilt. Het wordt afgeraden om de injectie meerdere keren te geven in verband met een verhoogde kans op baarmoederontsteking en melkkliertumoren.

 

Hoe gaat de sterilisatie in zijn werk ?
U brengt de hond om 8:30 nuchter naar de praktijk , dat wil zeggen dat ze de avond voor de operatie na 19:00 niet meer mogen eten, wel drinken. Ze krijgt een prikje in de spier van haar achterpoot waardoor ze rustig wordt. Wij nemen haar mee naar de opname en in de loop van de ochtend zal ze worden geopereerd. Ze wordt onder algehele narcose gebracht en via een snee in de buikwand worden  de eierstokken en eventueel de hele baarmoeder verwijderd. In de middag zal de hond weer goed wakker zijn en kunt u haar ophalen. Voor een sterilisatie moet u uiteraard wel een afspraak maken. Dit kan telefonisch of bij de balie.

Een teek? Pak 'm beet

Webshop

© 2019 Dierenarts praktijk Anna Deen • Website realisatie Bas Kluiter