Het beste moment?
Een reu kan vanaf 6 maanden leeftijd gecastreerd worden. In tegenstelling tot het steriliseren van een teef , heeft het castreren van een reu geen medische voordelen.

 

Voordelen van een castratie :
- De hond wordt onvruchtbaar, dit kan natuurlijk ook als nadeel worden gezien.
- Het gedrag kan worden beïnvloed, want als de hond op jonge leeftijd wordt gecastreerd kan ongewenst of dominant gedrag voorkomen worden.
- Voorkomen van ongewenst seksueel gedrag zoals het bespringen van iedere teef of het rijgedrag op mensen of voorwerpen. Reuen hebben ook een verhoogde drang op weglopen als ze een loopse teef hebben geroken.

 

Nadelen van een castratie:
- De hond kan rustiger worden, dit kan ook als voordeel worden gezien.
- Gecastreerde reuen kunnen in gewicht toenemen. Belangrijk is om de voeding aan te passen na de castratie. U kunt het beste tot 1/3 minder voer geven, altijd wel op geleide van de voedingstoestand.
- Er kan verandering van vachtstructuur optreden.

 

Chemische castratie:
Er wordt door middel van een naald een oplosbare chip onder de huid ingebracht. Het implantaat werkt na ongeveer 2 weken en remt de hormonen voor ongeveer 6 maanden.

 

Hoe gaat de castratie in zijn werk?
U brengt de hond om 8:30 nuchter naar de praktijk, dat wil zeggen dat hij de avond voor de operatie na 19:00 niet meer mag eten, wel drinken. Hij krijgt een prikje in de spier van haar achterpoot waardoor hij rustig wordt. We nemen hem mee naar de opname en in de loop van de ochtend zal hij worden geopereerd. Hij wordt onder algehele narcose gebracht en via een snee worden de testikels verwijderd. In de middag zal de hond weer goed wakker zijn en kunt u hem ophalen. Voor een castratie moet u uiteraard wel een afspraak maken. Dit kan telefonisch of bij de balie.

Een teek? Pak 'm beet

Webshop

© 2019 Dierenarts praktijk Anna Deen • Website realisatie Bas Kluiter