Overgewicht:

Indien uw huisdier zwaarder is dan 15-25% van zijn normale gewicht, dan wordt er van overgewicht gesproken.
Als de voedselopname (energieopname) gedurende een langere periode groter is dan het verbruik, kan overgewicht ontstaan.
De belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan hiervan zijn:
▪ leefgewoonten: verminderde beweging, binnenshuis gehouden katten
▪ leeftijd: naarmate een huisdier ouder wordt, verandert de stofwisseling waardoor minder energie nodig is
▪ castreren/steriliseren: na deze operatie verandert tevens de stofwisseling. Daarom is het van belang minder eten te geven na de operatie
▪     sommige ziektes hebben overgewicht tot gevolg

 

Gevolgen:
Door zwaarlijvigheid neemt de kans op het ontwikkelen van bepaalde ziektes toe, o.a.:
▪ Suikerziekte
▪ Kreupelheid
▪ Blaasproblemen
▪ Huidproblemen
De behandeling hiervan kan in de papieren lopen. Daarom is het belangrijk uw huisdier op het juiste gewicht te houden.

 

Afvallen:
Afvallen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Bewegen staat op nummer 1:
- meer uitlaatbeurten (hond)
- gebruik een laserpen of een speelbal met brokjes om uw kat actief te krijgen
- een buitenren bij het konijn
Dieet: er bestaan ook speciale afvaldieten die voldoende voedingsstoffen bevatten, maar waaraan uw huisdier geen hongergevoel overhoudt.

 

Waarom lukt het soms slecht?
Er zijn een aantal redenen waarom afvallen niet goed lukt. Kleinere porties van het vertrouwde voer of het geven van een light voeding is vaak ineffectief. Dit komt omdat het voer nog steeds teveel voedingsstoffen bevat, waardoor er zo weinig van gegeven moet worden dat uw huisdier een hongergevoel blijft houden en zal gaan bedelen. Soms wordt er minder voer in combinatie met boontjes gegeven. Ook dit kan nog steeds een hongergevoel veroorzaken.
Een speciaal afvaldieet is zo gemaakt dat er voldoende voedingsstoffen inzitten die het dier een voldaan gevoel geven, terwijl de samenstelling ervoor zorgt dat het dier toch gaat afvallen. Begeleiding is hierbij belangrijk. Regelmatig wegen en de hoeveelheid voeding aanpassen is noodzakelijk.

 

Wanneer te dik?
Indien u twijfelt of uw huisdier te dik is kunt u onderstaand schema aanhouden/meenemen,of het aan ons vragen.

 

Afvaldieet en begeleiding:

Uw huisdier kan langer leven met een gezond gewicht. We helpen u graag indien uw huisdier hulp nodig heeft bij het afvallen. De eerste zak afvaldieet kunt u voor 50% korting kopen. U ontvangt daarna per mail een bon waardoor u korting krijgt op de tweede zak voeding. Verder begeleiden we u en uw huisdier met het afvallen. Dit houdt in dat u regelmatig langs komt met uw huisdier om te wegen. Daarna wordt besproken hoe het gaat en wordt de hoeveelheid voeding eventueel aangepast. Dit doen we kosteloos. Heeft u vragen of wilt u meer weten over overgewicht bij huisdieren? Bel ons gerust 0592-460409.

Satiety support: om overgewicht te bestrijden

Het is essentieel dat onze huisdieren niet te dik zijn. Overgewicht maakt ze vatbaarder voor ziektes en dat willen we liever voorkomen. Afvallen kan bereikt worden door meer te bewegen en de voeding aan te passen. Royal Canin heeft voeding ontwikkeld die speciaal gemaakt is om af te vallen. U kunt bij ons de eerste zak kopen voor 50% korting. Daarnaast begeleiden we u met de strijd om uw huisdier de onnodige kilo's kwijt te raken. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Satiety support

Webshop

© 2019 Dierenarts praktijk Anna Deen • Website realisatie Bas Kluiter