Röntgenfoto's van de borstholte kunnen om een aantal redenen gemaakt worden. Een aantal redenen zijn:

- Om de longen te kunnen bekijken.
Afwijkingen in de longen zoals een longontsteking, bronchitis, vocht in de longen of gezwellen/uitzaaiingen in de longen kunnen goed zichtbaar gemaakt worden met röntgenfoto's.

- Om de grootte van het hart te bekijken
Op een röntgenfoto kunnen wij alleen het contour van het hart zien. Dat houdt in dat er alleen wat gezegd kan worden over de grootte van het hart en niet over de functie van het hart. Om de functie van het hart te bekijken kan er een echo gemaakt worden. Wel is het zo dat als een hart op een röntgenfoto sterk vergroot is er meestal ook een afwijkende functie van het hart is.

- Bij trauma of benauwdheid
Op een thorax foto kunnen er ook afwijkingen zichtbaar zijn als een klaplong, gebroken wervels, ribben of borstbeentjes, longkneuzingen etc. Daarom wordt er na bijvoorbeeld een aanrijding of bij benauwdheid ook vaak een thorax foto gemaakt.

borstholte

 

Op deze foto ziet u dat er een witting zichtbaar is achterin de longen. Dit kan een locale ontsteking zijn of een tumor.

thorax

Op deze foto ziet u dat er eigenlijk geen hart en longen meer zichtbaar zijn. Alleen helemaal bovenin zien we nog wat zwarts. In dit geval zit er heel veel vocht in de borstholte.

Een teek? Pak 'm beet

Webshop

© 2018 Dierenarts praktijk Anna Deen • Website realisatie Bas Kluiter