WEETJE VAN DE WEEK (ziet u de afwijking?)

RONTGENFOTO'S 2

Vorige week hebben wij u wat algemene informatie gegeven over röntgenfoto's.

Deze week laten wij u enkele röntgenfoto's zien van extremiteiten.

Röntgenfoto's van extremiteiten (de pootjes) worden veel gemaakt. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gemaakt omdat uw huisdier kreupel is, last van de rug heeft, omdat er een zwelling is of omdat het voor de sport of voor de fokkerij gewenst is om te weten of bepaalde gewrichten goed zijn. Denk bij het laatste aan de controle op HD of ED.

Op röntgenfoto's van extremiteiten kunnen wij vooral de botten zien. Pezen, spieren en ligamenten zijn minder goed of niet zichtbaar op een röntgenfoto.

Mogelijke afwijkingen die te vinden zijn op röntgenfoto's van extremiteiten zijn onder andere: artrose, botbreuken, losse stukjes in een gewricht, afwijkende stand van botten, groeiproblemen met botten, bosgezwellen.

Kunt u op onderstaande drie foto's zien wat de afwijking is?

rontgenfotos fractuur bot tumor

Bij twee foto's gaat het om een botbreuk. In het eerste geval om een breuk in een van de middenhandsbeentjes en in de tweede foto een breuk in de onderarm.

De derde foto is lastiger. Hierbij zijn er delen van het bot als het ware verdwenen, er is een grote ruimte tussen de twee botten en er is veel witting in dit gebied. Deze witting is een bottumor die het omliggende bot als het ware heeft opgegeten.

Mobility CP2+

 

Heeft uw huisdier ondersteuning nodig voor zijn gewrichten? U kunt de vernieuwde Mobility cp2+ kopen met 50% korting. Tevens krijgt u korting op de tweede zak voer.

Webshop

© 2018 Dierenarts praktijk Anna Deen • Website realisatie Bas Kluiter