Röntgenfoto’s maken is een van de mogelijkheden om delen van het lichaam in beeld te brengen.

Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld echografisch onderzoek, een MRI scan of een CT scan.

Het röntgenapparaat produceert röntgenstraling. Deze straling gaat door het gene heen dat wij op de foto willen hebben en komt dan op een speciale fotoplaat uit. Deze plaat wordt vervolgens uitgelezen door een digitaal apparaat. Zo ontstaat er een 2 dimensionale afbeelding van het lichaam.

Hoe meer straling er op een plekje op de gevoelige plaat valt hoe zwarter deze wordt. Onderdelen van het lichaam waar veel straling doorheen gaat (longen, gas in de darmen) zien wij dus als zwart op een röntgenfoto. Onderdelen waar bijna geen straling doorheen gaat (bot, metaal) zien wij als wit. Alles daartussen in geeft verschillende grijstinten op de foto.

Röntgenstraling is gevaarlijke straling. Daarom moeten wij ons goed beschermen tijdens het maken van foto’s zodat wij zelf zo weinig mogelijk straling binnen krijgen. Wij dragen daarvoor schorten, handschoenen en schildklierbeschermers van lood. In de wanden en de deuren van de röntgenkamer is ook lood verwerkt zodat de straling niet de kamer uit kan.

Nadat de foto gemaakt is moet deze in alle rust bekeken worden. In veel gevallen zullen wij zelf de gemaakt röntgenfoto’s beoordelen. Het beoordelen van röntgenfoto’s is echter niet makkelijk en soms vragen wij een specialist om ook naar de foto’s te kijken zodat wij zeker weten dat er niets over het hoofd wordt gezien.

Rontgenfotos

 

Een teek? Pak 'm beet

Webshop

© 2018 Dierenarts praktijk Anna Deen • Website realisatie Bas Kluiter