Bultjes is iets dat wij heel veel zien bij zowel honden als katten.

Bultjes zijn er in allerlei soorten en maten (groot/klein, regelmatig/onregelmatig, glad/ruw, roze/wit/grijs/zwart etc.).
Bultjes kunnen o.a. veroorzaakt worden door een ontsteking, insectenbeet, cyste of door een gezwel.
Een gezwel of tumor is eigenlijk een vorm van kanker. Kanker ontstaat doordat cellen zich ongecontroleerd gaan delen. Normaal gesproken zijn er allerlei signalen in het lichaam die er voor zorgen dat alle cellen zich netjes aan de regels houden. Een kankercel reageert niet meer op deze signalen en gaat zich ongecontroleerd vermeerderen. Met alle gevolgen van dien.
Er zijn heel veel soorten tumoren en iedere tumor gedraagt zich weer anders. Vaak worden de soorten onderverdeeld in goedaardige en kwaadaardige tumoren. Een goedaardige tumor is een tumor die langzaam groeit, niet invasief (in andere weefsels) groeit en niet uitzaait. Toch kunnen ook goedaardige tumoren problemen gaan veroorzaken. Bijvoorbeeld doordat ze zo groot worden dat ze in de weg gaan zitten of op belangrijke weefsels gaan drukken.
Kwaadaardige tumoren groeien invasief en kunnen uitzaaien. Hoe snel en waarheen ze uitzaaien verschilt per type tumor. Je hebt dus verschillende gradaties van kwaadaardigheid.
Het maakt ook heel erg uit waar een bultje zit. Bijvoorbeeld: een goedaardige tumor in de huid zal weinig problemen geven, echter een goedaardige tumor in de hersenen kan door de druk op de hersenen zeker wel problemen geven!
Soms kunnen wij aan een bultje zien wat het is, maar vaak is aan de buitenkant van een bultje niet met zekerheid te zeggen wat het is.
Vroeger werd het vaak gezegd dat als een bultje los zit en niet groeit dat het geen kwaad kan. Maar dit is absoluut niet waar!! Goedaardige bultjes kunnen groeien en kwaadaardige bultjes kunnen los liggen en niet groeien.
Ons advies is dan ook om elke bultje te laten onderzoeken. Hoe wij dat kunnen doen vertellen wij u volgende week!

bult​ tumor​ neoplasie

Een teek? Pak 'm beet

Het Huisdieren zorgplan

NIEUW: HET HUISDIEREN ZORGPLAN

 


HZP

Webshop

© 2017 Dierenarts praktijk Anna Deen • Website realisatie Bas Kluiter